Maksuton kiertonäyttelykaappi Pohjois-Pohjanmaan kunnille ja kotiseutuyhdistyksille

Kiertonäyttelykaappi on Pohjois-Pohjanmaan kunnille ja kotiseutuyhdistyksille suunnattu palvelu, jota voi maksutta lainata Pohjois-Pohjanmaan museolta. Näyttely voidaan sijoittaa esimerkiksi paikallismuseoon, kirjastoon, kulttuuritaloon tai päiväkotiin. Kaapin sisällä on tietoa aiheessa ja ohjeet sen esillepanosta. Lisäksi mukana on ideoita ja materiaaleja näyttelyyn tutustumiseen.

Kiertonäyttely kulkee maakunnassa Matkahuollon/Oulun Autokuljetuksen mukana. Lainausaika on 3 viikkoa, mutta mikäli useampi yksikkö samassa kunnassa haluaa lainata kaappia, voidaan lainausaikaa pidentää. Pohjois-Pohjanmaan museo huolehtii kaapin kuljetusten sopimisesta. Kiertonäyttelyn vastaanottaja vastaa esillepanosta, säilyttämisestä ja turvallisuudesta laina-ajan.

Näyttely on suunnattu 4–6- vuotiaille lapsille ja sen aiheena on veden perintö Pohjois-Pohjanmaalla. Näyttelyn sisältönä on sarjakuvakuvitus, äänimaailma arvausäänitehtävineen, veteen liittyvä tarina ja dioraama. Aineistoon kuuluu lisäksi kahdeksan veteen liittyvää keppinukkehahmoa, joihin saa koskea vapaasti. Esineet eivät ole museoesineitä.

Maakuntamme koostuu useista järvistä, jokilaaksoista ja merestä. Näyttely johdattelee lapset alueemme vesistöjen ja veteen liittyvien hahmojen äärelle. Mukana on hahmoja maakuntamme kunnista, kuten Taivalkosken joki-Jussi, Muhoksen jättiläinen ja merikapteeni Oulusta. Näyttelyn sisältö tukee lasten kulttuuriperintökasvatusta.

Johanna Latvamäki

Vastuumuseotutkija, Pohjois-Pohjanmaan museo