Museo- ja tiedereitti on Oulun museo- ja tiedekeskuksen koululaisille suuntaama kulttuuri- ja tiedekasvatusohjelma. Se on osa Oulun kaupungin Oppilaan kulttuuripolkua. Kulttuuripolku tukee ja täydentää Oulun kaupungin kulttuuriopetuksen suunnitelmaa, joka on Oulun kaupungin perusopetuksen opetussuunnitelman osa. Oulun kulttuuripolku pohjaa kaupungin omaan kulttuuritarjontaan ja -perintöön, jolle Museo- ja tiedereittikin on rakennettu.

Museo- ja tiedereitti-vierailut on tarkoitettu tietyille vuosiluokille seuraavissa Oulun museo- ja tiedekeskuksen kohteissa: Turkansaaren ulkomuseo (2. lk.), Pohjois-Pohjanmaan museon Oulun linna (4. lk.), Kierikki (5. lk.), Tiedekeskus Tietomaa (6. lk.) ja Oulun taidemuseo (6. lk.). Lukuvuosina 2023-2026 Myllytulliin rakentuvan uudisrakennuksen rakentamisen ajan Tietomaa on suljettu, joten Tietomaan ja taidemuseon vierailut ovat poikkeavia ja niistä tiedotetaan erikseen lukukausittain. Pohjois-Pohjanmaan museon uudisrakennuksen rakentamisen aikaisella sululla ei ole vaikutusta Oulun linnan vierailuihin.

Jokaisessa kohteessa toimii asiantuntijaopas, joka ohjaa toiminnallisia kierroksia ja johdattaa kohteen teemoihin. Opastuksella jokainen oppilas pääsee itse tutkimaan, tekemään ja kokeilemaan. Museo- ja tiedereitillä opetellaan luovuutta, eli kykyä nähdä asiat toisin. Reitti tukee perusopetuksen opetussuunnitelman laaja-alaisen osaamisen tavoitteita, monialaisia oppimiskokonaisuuksia sekä useiden eri oppiaineiden tavoitteita ja sisältöjä.

Museo- ja tiedereitti takaa jokaiselle oululaiselle oppilaalle koulun sijainnista huolimatta tasa-arvoisen mahdollisuuden taiteeseen ja kulttuuriin. Turkansaaren ulkomuseon, Pohjois-Pohjanmaan museon, Oulun taidemuseon ja Tiedekeskus Tietomaan vierailut ovat kouluille kuljetuksineen täysin maksuttomia. Kierikkikeskuksen opastukset ovat kouluille maksuttomia, mutta kuljetuksen Kierikkiin kustantaa koulu itse.

Museo- ja tiedereitti on avoinna syksyisin Oulun kaupungin eteläisen ja keskisen alueen kouluille ja keväisin itäisen ja pohjoisen alueen kouluille. Kierikissä kaikkien alueiden koulut vierailevat syksyisin.

Oulun alueella toimivilla yliopiston ja yksityisten ylläpitämillä kouluilla on nyt myös mahdollisuus varata Museo- ja tiedereittivierailuja yhtä aikaa Oulun kaupungin koulujen kanssa. Koulu maksaa itse opastusmaksun ja mahdolliset kuljetuskustannukset. Vierailut varataan Museo- ja tiedekeskuksen verkkokaupasta varausaikana. Hinnat, varausohjeet ja linkit verkkokauppaan löydät kunkin palvelun kohdalta.

Joko kävit Museo- ja tiedereitin vierailulla? Anna palautetta!

Palautelomake opettajille (forms.office.com)

Palautelomake oppilaille (forms.office.com)

Ota yhteyttä Museo- ja tiedereitin koordinaattoreihin

Riina Veijo

museolehtori

Emmi Haaraoja

museolehtori

Palvelu

2. lk. Turkansaaren ulkomuseo

Entisajan elämää aidossa ympäristössä.

Lue lisää
Palvelu

4. lk. Pohjois-Pohjanmaan museon Oulun linna

Tutustuminen Oulun linnan ja Oulun kaupungin menneisyyteen.

Lue lisää
Palvelu

5. lk. Kierikki

Aikamatka kivikaudelle.

Lue lisää
Palvelu

6. lk. Oulun taidemuseo

Vierailu Oulun taidemuseoon! Vierailu sisältää toiminnallisen opastuksen taidemuseon näyttelyyn sekä tiedetyöpajan.

Lue lisää