”Eikös tämä näytä hyvältä?” työjohtaja Ari Tihinen kysäisee ylpeästi ja viittaa kädellään rakennustyömaalle. Tihinen on selkeästi tyytyväinen töiden etenemiseen. Projektissa on pysytty hyvin aikataulussa, nyt ollaan jopa hieman edellä suunnitellusta.
Alueella on toiminut aikoinaan Åströmin nahkatehdas, jonka jäljiltä maaperästä on löytynyt monenlaista ainesta. ”Vastaan ei ole tullut kuitenkaan mitään isoja yllätyksiä, jotka olisivat hidastaneet töiden etenemistä aikataulussa”, hän vielä jatkaa.
Oulun museo- ja tiedekeskuksen henkilökunta vierailee työmaalla tasaisin väliajoin, sillä uudet tilat liittyvät keskeisesti tulevan toiminnan suunnitteluun. Kierroksella päästäänkin tutustumaan muun muassa sisääntuloaulaan, kaupan paikkaan sekä näyttelysaleihin. Osa yksittäisistä salitiloista on kooltaan niin suuria, että pohjapinta-ala vastaa pienen ruokakaupan tiloja.
Rakennuskokonaisuuden suunnittelusta järjestettiin yleinen arkkitehtuurikilpailu syksyllä 2022. Voittajaksi nousi Arkkitehtitoimisto OPUS Oy:n ja Simon Mahringerin laatima vaihtoehto Loggia. ”Projektissa on ollut todella hyvät suunnittelijat arkkitehdeistä lähtien”, Tihinen sanoo. Kohteen päätoteuttajana toimii KTC Group Oy.
Miltä rakennustyömaalla näyttää vuoden päästä? ” Ensi vuonna tähän aikaan meillä pitäisi olla jo muurauskin valmis, kaikki 300 000 tiiltä paikallaan”, Tihinen arvioi.
Valmis kokonaisuus avataan vierailijoille Oulun kulttuuripääkaupunkivuonna 2026. Hankkeen kokonaisbudjetti on 36,1 miljoonaa euroa, ja se on yksi suurimmista kulttuuri-investoinneista Oulun kaupungin historiassa. Rakennuskokonaisuus on kooltaan 9540 brm2 (bruttoala kuvaa rakennuksen kokonaislaajuutta), johon sisältyy mm. kahdeksan näyttelysalia, immersiivinen multimediatila, työpajatilat, ravintola, kauppa sekä työtilat noin 40 työntekijälle.
Kokonaisuuteen tulee sijoittumaan Tiedekeskus Tietomaa, Pohjois-Pohjanmaan museo sekä täysin uusia toimintoja.